כללי

"התחכום האנושי לעולם לא ימציא המצאה יפה יותר, פשוטה יותר וישירה יותר מזו של הטבע, מכיוון שבהמצאותיו
של הטבע לא חסר דבר ואין דבר מיותר"
 לאונרדו דה וינצ'י.

הרפואה הנטורופתית (Naturopathy) היא אסכולת טיפול ייחודית, רב תחומית ורחבה ונחשבת למובילה ברפואה המשלימה המערבית. משמעות המילה נטורופתיה היא: נטורה = טבע  פתוס = סבל, מחלה.
הנטורופתיה היא למעשה רפואה טבעית מתקדמת וככזאת מבססת את הידע הטיפולי שלה הן על רפואה מסורתית שהיתה קיימת בעצם משחר ימי האנושות והן על עבודות ומחקרים מדעיים וניסיון קליני רב שנים בשילוב עם מדעי הרפואה המערבית: כימיה, ביוכימיה, אנטומיה, פתולוגיה, פיזיולוגיה ועוד.
הנטורופתיה מייצגת גישה הולסיטית ועל פי תפיסתה מצבי בריאות או חולי, הינם השתקפות מצבו של האדם כשלם. היא מביטה על האדם כמכלול בלתי נפרד של גוף ונפש ובשל כך מתחשבת בטיפול עצמו בגורמים תזונתיים, נפשיים, סביבתיים, פעילות ואורח חיים ואישיות המטופל.

הכלים הטיפוליים הבסיסיים בגישה הנטורופתית הינם:

תזונה – תזונה טבעית מניעתית וטיפולית בהתאם לבעייה הספציפית.

צמחי מרפא – התאמת הרכב של צמחי מרפא לטיפול בבעיות שונות ושילובם בטיפול בכמוסות, כחליטות, כפורמולות צמחיות באלכוהול או כמשחות ושמנים צמחיים למריחה בשימוש חיצוני.

תוספי תזונה – הוספת ויטמינים, מינרלים ורכיבי תזונה אחרים בהתאם לחסרים הקיימים ולצרכי מניעה וטיפול.

פרחי באך – תמציות פרחים הומיאופתיות המטפלות בפן הרגשי – נפשי: בחרדות, חששות ודאגות, תסכול, חוסר ביטחון, חוסר מוטיבציה, תקיעות בחיים וכד'.

טיפולי מגע – שילוב של טיפול במגע כדי לאפשר השבת איזון ותפקוד של הגוף והנפש, בטכניקות שונות כמו: רפלקסולוגיה, שיאצו, עיסוי.

מודעות גוף / נפש – התייחסות להקשרים ההוליסטיים בין הגוף לנפש המסייעת בתהליכי הבנה והחלמה.

אבחון – מסייע להבנה העמוקה של המטופל ובעיותיו, על מנת להתאים לו את הטיפול השלם ,המקיף והמדוייק ביותר ככל האפשר. אבחון טוב הוא ערובה להצלחת הטיפול כולו. האבחון מתבסס על תשאול המטופל, מעבר על בדיקות דם, בדיקות וצילומים רפואיים, אבחנה מרופא , אבחון בקשתית העין או אבחון רפלקסולוגי בכף הרגל. הנטורופת שמתייחס לאדם כאינדיבידואל, לוקח בחשבון את כל נתוניו כגון: גיל, משקל, מצב משפחתי, תולדות עבר, שעות הפנאי, מצב נפשי, צורת אכילה, זמני אכילה, תפריט תזונתי, העדפות לטעמים או מאכלים, סוג וכמות השתיה, פעילות גופנית, הרגלי שינה, סיפוק מהעבודה ומהחיים האישיים וכו' ולאחר איסוף כל הנתונים הללו, הסתמכות על אינדיקציות אבחנתיות נוספות שיש בידיו וניתוח שלהם, יתווה את התוכנית הטיפולית האישית, הייחודית והאופטימלית לכל מטופל באשר הוא.

אחת מהנחות היסוד המשמעותיות ביותר בנטורופתיה היא כי הגוף יודע לרפא את עצמו וכוחות הריפוי הטבעיים של האדם נמצאים בתוכו. הנטורופתיה מלמדת את האדם כיצד לאפשר לגוף את התנאים המתאימים לעירור כוחות ריפוי אילו, מאבחנת
את הגורמים המעכבים את הגעת הגוף לאיזון ומסירה אותם.

אורח החיים המודרני מערים מכשולים רבים לבריאות האדם: תזונה קלוקלת, חשיפה לגורמי זיהום סביבתיים כמו זיהום אוויר, קרינה ממכשירי חשמל, קרינת השמש וכד', מתח ולחצים נפשיים מתמשכים, חוסר בפעילות גופנית, יציבה לא נכונה, נשימה חלקית ועוד.
בקצב החיים המטורף, אנו לא קשובים לצרכים שלנו באמת , לא ערים מספיק לאיתותי הגוף והנפש שלנו. לגוף יש את הגבול שלו עד כמה מוכן לספוג ולספוג התעלמות ממנו, עד שמגיעה הנקודה בה הוא מחליט לנער אותנו על ידי הוצאת מחלה החוצה, היות ורק המחלה יכולה לגרום לנו בלית ברירה לעצור ולבדוק מה קורה בחיינו.
לכן הנטורופתיה לא רואה במחלה בהכרח דבר רע, אלא להיפך, המחלה פורצת כדי לאפשר לנו לעצור ולהתבונן בעצמינו, להגיע לתובנות ולצמוח מהן, המחלה מאפשרת לנו לשקם ולהחזיר לאיזון את הגוף והנפש שלנו.
מטרת הנטורופתיה אם כן, היא לא רק הניסיון להתגבר על החולי נקודתית, אלא תמיכה בהשגת בריאות ואיזון אופטימאליים על ידי עידוד מיצוי מלוא הפוטנציאל האישי של האדם, לימוד והדרכת המטופלים לפתח את הקשב לגוף שלהם על מנת שיוכלו לעזור לעצמם בדרך הריפוי, הדרך בה לומדים לקחת אחריות על התנהלותם ומצבם בחיים, ברמות השונות.

היסטוריה

הרפואה הנטורופתית צמחה מתוך גישות ריפוי טבעיות משלימות שנוסדו במאות ה-18 ‏וה-19, אך שורשיה הפילוסופים נטועים באסכולה הרפואית של היפוקרטס.
היפוקרטס היה רופא יווני שחי במאה החמישית לפנה"ס וביסס את תורתו על כוח הריפוי של הטבע:

"Everyone has a doctor in him ; we just have to help it in its work. The natural healing force within each one of us is the greatest force in getting well. Our food should be our medicine, Our medicine should be our food. " - Hippocrates

גם הרמב"ם שהיה הוגה דעות, גאון בתלמוד ורופא, שם דגש על רפואה מונעת ושמירה על היגיינה רוחנית. הוא ראה בגוף ובנפש שני חלקים בלתי נפרדים שקשורים זה בזה ומשפיעים זה על זה. הרמב"ם האמין כי הרפואה המונעת צריכה להתבסס בעיקר על סגנון חיים בריא ותזונה נכונה. לדבריו "מי שנוטים לחלות לעיתים רחוקות, אין להם סיבה שישנו ממנהגיהם, אולם מי שנוטים להיחלש ולחלות מומלץ לחקור את מקור הבעיה ולסלקה בד בבד עם שינוי הרגלי התזונה".

המונח "נטורופתיה" נכנס לראשונה לשימוש בשנת 1902 על ידי ד"ר בנדיקט לאסט ‏שהתייחס לנטורופתיה כמונח שבא לתאר אוסף גישות של ריפוי טבעי הכוללות צמחים, תזונה, מגע, דיקור ויעוץ לאורח חיים בריא.‏
לאחר מלחמת העולם השנייה, ככל שהתפתחה הרפואה המודרנית, כך איבדה הרפואה המסורתית את אחיזתה, אולם ב-20 שנה האחרונות יותר ויותר אנשים אינם מרוצים מהפתרונות המתקדמים של הרפואה הקונבנציונלית ומחפשים דרכים לשפר את מצב בריאותם, להימנע ממחלות ולהתמודד טוב יותר עם המתחים היומיומיים
. בעקבות אלה החלה התעניינות מחודשת בשיטות הריפוי הטבעיות והמסורתיות, מה שהביא לכניסת הרפואה המשלימה והנטורופתיה כחלק מוביל ממנה, למוסדות רפואיים וקופות החולים.

עקרונות הנטורופתיה

הנטורופת בעבודתו, מונחה על ידי שישה עקרונות אשר מלווים אותו החל מרגע הכשרתו. עקרונות אלה מסכמים למעשה את תמצית הגישה הנטורופתית לבריאות ואיזון ויוצרים את הבסיס לייחודיות ועוצמת הריפוי של השיטה.

ואילו העקרונות:


כוחות הריפוי הטבעיים
הנטורופתיה מאמינה כי לגוף יש מנגנוני איזון, תיקון וריפוי משלו, אשר יבואו לידי ביטוי אם יקבל את התנאים והגירויים המתאימים לכך. באמצעות מגוון כליה הטבעיים, הנטורופתיה ‏מסייעת לגוף לעורר את אותם כוחות ריפוי בכדי להביא את הגוף לידי איזון.

התייחסות לאדם כשלם
מצבי בריאות או מחלה הינם השתקפות מצבו של האדם כשלם. מצבים אלו קשורים במספר רב של גורמים הפועלים תוך כדי יחסי גומלין מתמשכים. לכן על הנטורופת להתייחס למכלול גורמי המחלה: גורמים פיזיים, ‏פסיכולוגיים, נפשיים, סביבתיים, חברתיים ותרבותיים. תפקוד תקין והרמוני של האספקטים השונים המשפיעים על חייו של האדם, יבטיח בריאות שלמה.

זיהוי והתייחסות לסיבות
סימפטומים הם דרך של הגוף להתמודד עם המחלה ולהגן על עצמו, לכן על פי הנטורופתיה, מחלה היא לא בהכרח דבר רע, אלא ניסיון של הגוף לשקם את עצמו ולהתמודד עם משהו שגרם לו ליציאה מהאיזון.
הנטורופתיה מטפלת בשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים, מטפלת באדם ולא במחלה ולכן מאפשרת איזון ותפקוד אופטימאליים של הגוף לאורך זמן.

ראשית אל תגרום נזק
הנטורופתיה דוגלת בהימנעות ככל האפשר, משימוש בשיטות שעוסקות אך ורק בהדחקת הסימפטומים ומעודדת שימוש בטכניקות טיפול בעלות מינימום סיכון ‏או נזק, ‏עבודה בשיתוף פעולה עם חוקי הטבע ועם כוחות הריפוי שלו.

הנטורופת כמורה ומחנך
הנטורופתיה מדגישה את חשיבות שינוי דפוסי חשיבה ורגש ומעודדת את האדם לקחת אחריות מלאה על חייו ובריאותו, להיות שותף פעיל בתהליך. מטרתה חינוך והדרכה להרגלי חיים בריאים כבר בגיל ‏צעיר.

רפואה מונעת
הגישה הנטורופתית היא בעיקרה גישה מניעתית המתייחסת ‏לחינוך לבריאות גופנית ונפשית. ‏שמה דגש על מניעת התפתחות מחלות עתידיות ,על פי הערכת גורמי הסיכון של המטופל.

     
 

שירלי תדהר נטורופתיה N.D ורפלקסולוגיה | התמחות בפוריות האישה והגבר וגניקולוגיה | נייד: 052-3406127  דוא"ל: info@shirleytidhar.co.il

 

Shirley Tidhar. All Rights Reserved © 2010

בניית אתרים: shulman4u

דף הבית | אודותיי | מהי נטורופתיה | שיטות הטיפול | פוריות האישה | פוריות הגבר | טיפול טבעי בנשים | נטורופתיה ובעיות פוריות | טיפולים נוספים בקליניקה | שאלות נפוצות | מאמרים ומחקרים | מכתבי תודה | קישורים | צור קשר